Politiska reaktioner på Mehmet Kaplans avgång

2:34 min

Reaktionerna från övriga politiker i Sveriges riksdag låter inte vänta på sig. I ett gemensamt uttalande skrev Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin tidigare att de som kollegor till Mehmet Kaplan på nära håll i många år har sett hur han har kämpat outtröttligt för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog.

 ”Mehmet har både förmågan och modet att ta denna dialog till några av de arenor där det behövs som allra mest. Denna typ av mod är lika viktig för vårt samhälle som den är provocerande för vissa."

Åsa Romson säger till Ekot att Kaplans beslut är ett svårt beslut för ett enskilt statsråd att fatta men att hon har djup respekt för att han i denna situation inte känner att han kan fullfölja sina viktiga arbetsuppgifter som bostadsminister. 

Vilken roll har ni som språkrör spelat i beslutandet? 

– Vi som partiledare och kollegor är viktiga att ha samtal med under sådana här perioder och det har vi naturligtvis haft med Mehmet Kaplan nu också. 

Var det ett beslut från er som avgjorde? 

– Det var Mehmet Kaplans beslut att lämna in sin avskedsansökan till statsminister Stefan Löfven. 

Vad gjorde han för fel? 

– Kaplan har själv sagt att bilden som målas upp i medierna gör att han inte kan fullfölja sitt uppdrag som bostadsminister. 

Vilken av de senaste turerna gjorde att han måste sluta? 

– När det gäller de frågor som varit uppe i medierna har Kaplan gett svar och det har han gjort även tidigare. En samlad bild av att ha svårt att komma ut med sina bilder gör att det inte går att vara kvar. Jag har respekt för att det är en process som han själv äger. 

 

 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att det var helt och fullständig nödvändigt att Kaplan fick avgå.

– I en tid då den största utmaningen vi har är en växande extremism kan vi inte ha ett statsråd i Sveriges regering som tycker det är ok att umgås med islamister.

Hur tycker du Stefan Löfven har hanterat det här?

– Det är anmärkningsvärt att han har hållit sig borta så länge att det tog hela fyra dagar för honom att hantera frågan.

Vad tycker du om Kaplans argument som han gav idag?

– Jag tycker det är oerhört anmärkningsvärt och djupt beklagligt att Kaplan fortfarande inte tydligt tar avstånd från samröre med extrema islamister och att han fortfarande står för att det ok att umgås med dem i en tid när växande extremism är ett stort problem.

Varför väckte ni inte en misstroendeförklaring?

– Jag gav besked idag att jag tyckte han behövde avgå, hade han inte gjort det hade vi varit beredda att  ta frågan vidare.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger att det var ett väntat beslut från Mehmet Kaplan.

– Har fanns det frågetecken som var mycket svåra att reda ut kring vems intresse han företrädda och ur det påverkade Sveriges agerande i utlandet.

– Det som förvånar mig är statsministern har tagit så lång tid på sig i sitt ledarskap. För även när flera partier ingår i en regering måste ju statsministern uttala sitt förtroende för statsråd och hur regeringen ska kunna agera tillsammans för att ta sig ur kriser.

 Vad borde han ha gjort?

– Uttalat sig i förtroendefrågan i så god tid som möjligt, vidta åtgärder och visa hur regeringen kan stärka Sverigebilden utomlands. Nu måste vi undanröja tvivel om att Sveriges regering står upp för svenska värderingar i alla lägen.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter: 

"Ingen tar ansvar. Regeringschefen och språkrören vägrar inse det djupt problematiska i Kaplans agerande. Allt är tydligen någon annans fel." 

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att det var nödvändigt att Mehmet Kaplan avgick.

– Hans uttalanden var oacceptabla och går inte att försvara. Hade det inte skett så hade riksdagen med största sannolikhet uttalat misstroende mot Kaplan, säger han till TT.

Niclas Malmberg (MP), riksdagsledamot från Uppsala, kommenterar Kaplans besked till P4 Uppland så här:

– Mehmet Kaplan har själv begärt att få lämna jobbet. Det är ingen större dramatik i det. Jag jämför det med om Zlatan gör en dålig match, är hårt bevakad och ber att få lämna matchen, säger han.