Kritik mot att Kaplan fått avgå

2:20 min

Rashid Musa som är ordförande för Sveriges Unga muslimer beklagar avgångsbeskedet.

– Man skickar ju väldigt tydliga signaler när man tvingar bostadsminister Mehmet Kaplan att avgå på det här sättet. Och det är att svenska muslimer inte har en plats i de politiska finrummen. Att vi inte har en plats i de demokratiska institutionerna och att vi inte kan vara där på lika villkor. Det är ganska tydligt. Vi ser det nu med Mehmet Kaplan. Vi såg det med Omar Mustafa för några år sedan, säger Rashid Musa.

Omar Mustafa valdes in i den socialdemokratiska partistyrelsen 2013, men tvingades avgå kort därefter på grund av att han, som ordförande i Islamiska förbundet, bjudit in flera kontroversiella föreläsare.

Halil Karaveli är Turkietkännare på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik och han tycker att kritiken mot Mehmet Kaplan varit onyanserad.

Att Kaplan synts på samma möte som en företrädare för den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna ser Halil Karaveli som mer eller mindre ofrånkomligt om man umgås i turkiska kretsar i Sverige. Och det eftersom den gruppen, enligt Karaveli, har så många anhängare även här.

Mehmet Kaplan har också fått kritik för sina kontakter med organisationen Milli Görüş, som Halil Karaveli beskriver som muslimskt högerkonservativ.

I ett svenskt perspektiv ligger den långt ut till höger på den politiska skalan, i synen på familj och religion till exempel. Men om man jämför med de tongivande muslimska organisationerna i Sverige återfinns den någonstans i mittfåran, säger Halil Karaveli.

Mehmet Kaplans avgång reser en viktig fråga om hur dialogen med Sveriges muslimer ska se ut i framtiden, anser Halil Karaveli.

– Om denna organisation bedöms som extremistisk, om den bedöms som en organisation som man inte ska ha några som helt kontakter med från svenskt politiskt håll. Då måste de svenska politikerna tänka på i stort sett alla politiska kontakter de har med alla andra muslimska organisationer, för den här avviker inte från de andra. Åsiktsmässigt är de på precis samma plan, säger han.