Han har brunnit för amatörradio i 65 år

4:37 min

Vid Stig Schyfferts gula trähus i Glömminge på Öland sitter en 21 meter hög mast. När han var elva år byggde han sin första radiomottagare.

Ett lågt brus hörs hemma hos Stig Schyffert. Hans radiomottagare står ofta på och skannar efter anrop. När som helst kan någon av de 3 miljoner utövare som finns i världen höra av sig. I Sverige finns omkring 11 000 radioamatörer.

Med hjälp av radiotekniken kan de nå varandra oberoende av internet eller mobiltelefoner. Radiokommunikation har bevisligen varit en livlina många gånger, även på senare år.

– Det finns tillfällen då inget annat fungerar, berättar Stig Schyffert.

– Vid tsunamikatastrofen för omkring tio år sedan fungerade inget förutom batteridriven amatörradio. Likaså vid 11 september i USA slogs mobiltelefonin ut. Då fanns radioamatörer med i brandbilarna.

Stig Schyfferts intresse har utvecklats genom åren. Han har också byggt om sin mast för att kunna använda nya möjligheter. Vid ett tillfälle studsade han radiosignalen mot månen, för att kunna nå på andra sidan jordklotet och på så sätt kommunicera med Nya Zeeland.

Ljudet av signalen som studsar mot månen kan du höra i ljudklippet ovan.

– Jag använde en våglängd som heter 6 meter, som naturligtvis är den svåraste för att nå månen, säger Stig Schyffert som gillar utmaningar.

– Man tar till de metoder man behöver för att nå det man vill.