Programtips P2

Söndag 15 maj: P2 Dokumentär – Safoura Safavi, från Teheran till Krokom och Sunset Boulevard

Safoura Safavi är ljudkonstnären som inte tänker musikalisk genre, utan följer sin inre röst. Med mod och humor har hon och hennes syster utmanat de iranska och amerikanska politiska systemen med sitt konstnärskap i bandet Abjeez och fått alternativ musik att blomma i den persiska diasporan.

Likt Laleh och en rad anda musikkvinnor födda på 80-talet har hon den där do-it-yourself-mentaliteten. Hon är utbildad flamencogitarrist och ljuddesigner. Musiken som hon komponerat till senaste teaterföreställningen Sista sucken är skriven till en operasångerska och bland annat komponerad som tango i finsk tappning.

Men det är med bandet Abjeez hon blivit internationellt känd. Abjeez är persisk slang å betyder syrra. Safoura Safavi startade bandet Abjeez med sin syster Melody Safavi i Östersund 2005. Abjeez var ett av de första alternativa populärmusikaliska banden som sjöng på persiska till reggaerytmer och bossa nova. Texterna är utmanande, ofta feministiska och politiska. Deras publik finns över hela världen och de har spelat för fullsatta konsertsalar i USA, bland annat på The Great American Music Hall och The Roxy Theatre. Familjen Safavi flydde Iran 1987 och placerades i den lilla jämtländska kommunen Krokom och det är bland annat i den miljön som dokumentären utspelar sig.

Medverkar gör bland andra Åsa Veghed som programledare, William Wahlstedt som skådespelarröst, Safoura Safavi som kompositör, ljuddesigner och textförfattare och Malody Safavi som textförfattare.
Ljudcitat från föreställningen Sista Sucken, manus Paula McManus och regi Dan Turdén.

P2 Dokumentär:  Safoura Safavi, från Teheran till Krokom och Sunset Boulevard, sänds söndag 15 maj kl. 14.00 i P2.