Kronoberg

Mackägare kritiserar registerdom: "En lista hade underlättat"

1:56 min

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen ger Datainspektionen rätt och förbjuder mackägare att dela, gemensamma svarta listor över personer som smitit från tankningen utan att betala. Jenny Eriksson i Strömnäsbruk är kritisk mot domen.

– Problemet med folk som smiter från sin bensinnota är jättestort. Förra året kostade det mig över 80 000 kronor, säger bensinmacksföreståndaren Jenny Eriksson.

Hon har själv inte haft tillgång till någon lista med registreringsnummer från bilister som struntat i att betala på andra mackar. Men Jenny och hennes kollegor på macken antecknar varenda smitare och har en egen lista med bilnummer.

– Ja, det har vi gjort i många år för vår egen skull, men jag hade gärna sett att vi kunde få dela den informationen med andra bensinstationer.

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen ger nu Datainspektionen rätt. Bensinbolagen får inte ha en gemensam svart lista över fordon som tankat utan att betala.

Varje vecka råkar Shell-macken på E4:an utanför Strömsnäsbruk ut för flera smitare.

– Oftast rör det sig om unga grabbar som fullständigt struntar i att vi ser dem och att vi antecknar numret samtidigt som vi polisanmäler. Men på alla mina 21 år här på macken har jag bara varit med om ett par stycken smitare som fällts för brottet, säger Jenny Eriksson.