Rån i Avesta och Smedjebacken på väg att klaras upp

2:29 min

Två 28-åriga män åtalas för fyra rån i södra Dalarna och ett i Norberg i slutet av förra året. Därmed är rånen mot Jysk, Rusta och klädbutiken Pickaboo i Avesta på väg att klaras upp, liksom rånet mot Byggmax i Smedjebacken. 

Männen som nu är misstänkta är jämnåriga och  hemmahörande i Fagerstatrakten. Det första av rånen de misstänks för begicks mot en klädbutik i Avestaden 25 november. Det sista rånet i männens turné gjordes mot Jysk i Avesta den 22 december.

Samtliga rån genomfördes på ungefär samma sätt. Personalen hotades med en soft air gun, vilket de hotade uppfattade som ett riktigt vapen. Med hjälp av vapnet ska männen ha tvingat till sig pengar som personalen fick stoppa ned i en plastkasse.

Sammanlagt ska männen ha kommit över ungefär 40 000 kronor vid de fem rånen. 

Båda männen nekar till de brott de nu åtalats för. Det finns dock en del bevisning som pekar mot dem,  t ex bankinsättningar som de gjort i anslutning till rånen.

Åklagaren har formulerat åtalet så att det ska täcka in om männen börjar skylla på varandra. Han anser att båda är att anse som gärningsmän eftersom de planerat och utfört rånen tillsammans. Det finns också andrahandsyrkanden om medhjälp till rån i tre av fallen.