Pegida-grundaren inför rätta för hets mot folkgrupp

1:12 min

I Dresden börjar i dag rättegången mot ledaren för den främlingsfientliga och anti-islamska organisationen Pegida. Lutz Bachman anklagas för hets mot folkgrupp efter att ha betecknat asylsökande som lort och kräk.

Åtalet grundar sig på inlägg på en öppen facebook-sida för ett och ett halvt år sedan. Avslöjandena om att Bachmann använt ord som lort, avskum och kräk om asylsökande ledde också till intern splittring.

En kort tid klev Pegida-grundaren åt sidan, men det blev den mer hårdföra falangen bakom honom som stärkte greppet om organisationen med bas i Dresden.

Varje vecka fortsätter de att samla några tusen anhängare som lyssnar till talarnas hårda utfall framför allt mot flyktingar, Merkel och de etablerade medierna.

I morse möttes Bachmann av jublande sympatisörer utanför domstolen. Han avfärdar rättegången som en politisk process och trots att han tidigare har beklagat de kränkande uttalanden han står åtalad för, ifrågasätter han nu att det är han som står bakom dem.

Åklagaren anklagar Pegida-ledaren för att avsiktligt ha kränkt asylsökandes människovärde och uppviglat till hat.

Bachmann har tidigare suttit fängslad för en rad brott, bland annat misshandel, inbrott och narkotikabrott. Om han fälls riskerar han ytterligare ett fängelsestraff eftersom han var villkorligt frigiven vid tiden för brottet.