Bera Nordal om Walt Disney: Han var rätt man på rätt plats

2:36 min

Alla Walt Disneys filmer baseras på sagor, fabler och legender och de har ända sedan 1930-talet gjort avtryck på barn i stora delar av världen. Nu visas originalteckningar och akvareller från de allra tidigaste filmerna till de mer aktuella som Frost t ex, på Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn.

Aldrig har det väl visslats så ivrigt och aldrig har väl fåglarna kvittrat så frenetiskt som i Walt Disneys Snövit, den allra första långfilmen från Disneyfabriken som kom 1937. Och en av tecknarna bakom den var svensk, Gustaf Tenggren, konstnär från Västergötland som började hos Disney 1935. Men han var bara en av många konstnärer från Europas mellankrigstid som fick jobb hos Walt Disney som på 30-talet kom att grundlägga det som skulle bli ett företagsimperium. Walt Disney hade en vision.

Chefen för Nordiska Akvarellmuseet, Bera Nordal, säger att Walt Disney redan från början insåg vikten av att ha fantastiska konstnärer med sig, och dessutom skapade han tidigt ett arkiv - vilket var förutseende - idag finns 65 miljoner bilder i arkivet.

Bera Nordal har varit i Los Angeles för att hämta skisser, bakgrundsmålningar och små skulpturer till utställningen. Tonvikten ligger på de tidiga verken även om tråden följs ända fram till dagens Frost. När Walt Disney drog igång på 30 talet fanns inspiration hos konstnärer som Gustave Doré och sagoberättare som bröderna Grimm och HC Andersen. 

Ingen trodde att en tecknad långfilm skulle kunna bli en succé men det blev den. Att det var talfilm och att det var i färg - technicolor! - betydde mycket för framgångarna, säger Bera Nordal.

-Och han är i Hollywood då det är precis i början av den stora guldåldern; han är rätt man på rätt plats. Alla hans konstnärer fick möjlighet att arbeta väldigt kreativt och väldigt snabbt. Så det finns en kreativitet – som man kanske saknar i de senare filmerna  – men som är så oerhört tydlig i de tidiga filmerna.

Utställningen pågår till 4 september