JOURNALISTIK 3.0

Vad som egentligen händer när din video blir viral

Vad kan man lära sig av erfarenheten att ens videoklipp med två leksakstågrälsbitar blivit viralt? BBC-journalisten och föreläsaren Marc Settle har skrivit en underhållande och tänkvärd krönika om detta – som innehåller flera lärorika poänger.

"This is the story of how I made a viral video with just two pieces of train track, and the lessons I learned from it about traffic-hungry news websites." Så inleder Marc Settle sin artikel om hur en knasig insikt i vardagen, när han upptäckte att sonens leksakslåda rymde ett viralt påskägg i form av en optisk synvilla, snart gav honom både internetsuccé och en massa extrajobb.

Texten är något mer än bara ”så funkar sociala medier”. Settle resonerar också om erfarenheten av att se ett ansenligt antal sajter hugga på klippet, med olika typer av tillvägagångssätt och förhållande till upphovsrätt och ersättning för materialet:

a) De som bad om lov att få dela filmen på sina sajter och fick ok från Settle
b) De som frågade om lov men inte fick svar (tillräckligt snabbt) och publicerade ändå
c) De som inte ens brydde sig om att be om lov 

En konklusion han gör, förutom de ”trafikhungriga” sajternas inställning till copyright, är hur de med olika grad av fräckhet och respekt för publicistisk etik uppför sig mot en individ som befinner sig i centrum för en nyhetsstory. Han påminner därför om den etiska kod som ONA tagit fram för ”socialt nyhetsinsamlande” som är bra att ha som journalistiska riktlinjer för allt från källkritik, verifiering och rättighetsfrågor.

Här kan du läsa Marc Settles artikel “What it's really like when your video goes viral”