Blondinbella och Kissie granskas av Konsumentverket

De superpopulära bloggarna Blondinbella och Kissie, alltså Isabella Löwengrip och Alexandra Nilsson granskas av Konsumentverket skriver Göteborgs-Posten. Det handlar om bloggtexter som kan vara textreklam.

 I tidningar och bloggar måste vara tydligt om det rör sig om en text eller om det är en annons. Det är två specifika inlägg, där bloggarna hyllar två olika företag och inte tydligt nog aviserat att det rör sig om reklam, som har lett till två så kallade tillsynsärenden.

I första hand vill Konsumentverket att bloggarna, som är två av Sveriges största, ska bättra sig frivilligt bli tydligare med vad som är reklam och inte. I sista hand kan det bli tal om förbudsföreläggande eller stämning.

– Ofta är det barn som läser bloggarna och det gör att vi ser extra allvarligt på den här dolda marknadsföringen. Barn är en utsatt och extra skyddsvärd grupp. De har svårare att förhålla sig kritiskt till reklam och ännu svårare blir det om det inte ens framgår att det är reklam, säger vikarierande konsumentombudsmannen Cecilia Tisell till GP.