Skåne

Stödet räddade henne ur sorgen

5:58 min

På en och samma vecka förlorade hon två familjemedlemmar i cancer. Det och flera andra tragiska händelser drabbade Pauline Algstam förra året. Efter ett långt sorgearbete börjar hon nu må bättre, mycket tack vare stödföreningen Cancerkompisar.

På en och samma vecka dog två av Pauline Algstams familjemedlemmar i cancer. Det följdes av ytterligare tunga besked: ett missfall, ett arbete som försvann efter en konkurs och en allvarlig incident på barnets förskola.

Till slut drabbades Paulines sambo av en sorgedepression, blev sjukskriven och sa upp sig.

– Det gjorde att vi båda gick in i en sorg som vi inte hade styrkan att stötta varandra för att komma ur, säger hon.

Efter ett tag kom hon i kontakt med föreningen Cancerkompisar. Där fick hon stöttning av andra anhöriga som gått igenom liknande händelser.

– Det viktiga är att våga prata. Man är så rädd att störa någon och dra upp något som gör andra ledsna. Men det är inte så farligt att börja gråta.

Inga-Lill Lelky startade föreningen Cancerkompisar. När hennes man dog i cancer kände hon att föreningen behövdes för att knyta kontakten mellan anhöriga.

– Det är tabu att som anhörig säga att man mår dåligt, för allt fokus är på den sjuke. Men ingen frågar hur de anhöriga mår. Därför är det viktigt att prata med andra anhöriga som vet hur det är, säger hon.