Hårdare övervakning på nätet i Ryssland

2:09 min

Ryska medier och internetsajter kommer nu att övervakas ännu hårdare genom ett nytt kodsystem. Enligt myndigheten Roskomnadzor väntas systemet fungera från slutet av 2016.

– Förhoppningen är att de nya lagförslagen kommer att tas upp och röstas igenom senast i juli i år, säger Roskomnadzors chef Alexander Zjarov.
Det handlar om ett automatiserat system där vissa ord i texter ska slå larm för att blockera hela texterna. Bloggar, nätsajter och vanliga medier kommer drabbas av detta.

Men chefen för övervakningsmyndigheten ser inte detta som någon form av censur av medier eller nätet. Men det gör flera ryska tidningars chefredaktörer, som reagerat på förslaget.

Ordförande i ryska journalistförbundet Pavel Gusev, som också är chefredaktör för tidningen Moskovskij Komsomolets säger att det liknar censur. Redan kan inte ryska tidningar skriva om självmord, eftersom det kan uppfattas strida mot lagen som förbjuder något som kan uppmana till självmord. Men även artiklar, som ska förhindra att unga begår självmord, kan uppfattas tvärtom.

Det nya systemet innebär också krav på nätoperatörer att kontrollera användarna, ingen ska kunna koppla upp sig anonymt mot wifi, enligt Roskomnadzors plan. Myndigheten har enligt sin egen statistik stoppat 7 000 sajter och kontrollerat 15 000 operatörer.

1500 sajter spred propaganda för terrororganisationen Islamiska staten, andra var spel eller porrsajter. Men där fanns också vanliga medier, som råkat använda vissa ord som nu är rödmärkta.

En ännu hårdare censur förespråkades nyligen i en intervju med den mäktige Alexander Bastrykin, chefen för den ryska motsvarigheten till FBI. Han vill ha en censur som i Kina. Men hans modell är inte en modell, som förespråkas av till exempel presidenten och kritiken efter intervjun har varit omfattande.