Kritik mot SVT-dokumentär om Ukraina

2:11 min

Nästa vecka visar SVT:s Dokument utifrån den franska dokumentären "Ukraina - revolutionens mörka sida". Dokumentärfilmen handlar om hur högerextrema grupper uppbackade av USA ska ha haft en betydande roll i Majdan-revolutionen i Ukraina. Men filmen kritiseras för att vara konspiratorisk, innehålla faktafel och för att vara en del av det ryska propagandakriget. Igår publicerades ett öppet brev där en rad exil-ukrainska organisationer kritiserar filmen.

En annan som reagerat mot filmen är frilansskribenten Stefan Olsson med inriktning på säkerhetspolitiska frågor.  

– Det vräks ut filmer från kriget i Ukraina där man faktiskt inte kan veta vad som är sant eller inte. Vi vet att några av dem är falska med några av dem är naturligtvis äkta. Man måste ju vara extremt källkritisk och jag uppfattar inte att filmen är detta, säger Stefan Olsson som även skrivit i SvD om kritiken.

Han menar att dokumentären "Ukraina - revolutionens mörka sida" av journalisten Paul Moreira, är konspiratorisk och håller alldeles för låg kvalité för att visas i SVT.

Filmen beskriver hur högerextrema grupper med stöd av USA spelat en mycket större roll i revolutionen i Ukraina än vad medier i väst rapporterat om.

– Dels är det ju inte sant att högerextremismen inte lyfts fram, den har ju gjort det. Sen är det också helt obegripligt till hur man kan få det till att USA kan påverka hela västvärldens medier så till den milda grad att man inte rapporterar om högerextremismen, säger Stefan Olsson.

Dokumentären visades för första gången i Frankrike i februari och möttes även då av kritik. 18 franska journalister, som regelbundet rapporterat från Ukraina, skrev i ett öppet brev riktat till filmens producent att filmen innehåller en rad faktafel och obekräftade uppgifter.

Och igår onsdag publicerades ett öppet brev riktat till SVT där flera exil-ukrainska organisationer menar att filmen ger en mycket felaktig bild av situationen i dagens Ukraina.

Men projektledaren för SVT:s Dokument utifrån, Axel Arnö, menar att det är en viktig och välgjord dokumentär.

– Jag tycker att den här filmen både skapar ett nytt sammanhang och begripliggör den konflikt som pågått i Ukraina. Det är en bild jag tycker är värd att visa, säger Axel Arnö.

Det har ju riktats en del kritik mot filmen, hur förhåller ni er till det?

– Vi kan bara genom någon slags samlad bedömning konstatera att det mesta av kritiken handlar mer om åsikter än om fakta och jag ser ingen anledning att inte visa filmen, säger Axel Arnö.