Miljöpartiets presskontakt ur tjänst efter uppgifter om påtryckningar

1:03 min

Miljöpartiets planeringschef och tillfällige presskontakt Magnus Johansson är tillfälligt inte i tjänst. Enligt SVT Nyheter ska han ha försökt påverka innehållet i kvällens Aktuellt.

Magnus Johansson erbjöd Aktuellt kontakt med tunga namn som var kritiska till den föreslagna partistyrelseledamoten Yasri Khan, men bara om Aktuellt inte tog upp kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan.

Miljöpartiet säger till Ekot att de nu ska undersöka saken.

- Han är tillfälligt inte i tjänst, utifrån det SVT rapporterar om, och han kommer att diskutera det inträffade med språkrören, säger Sandra Ahlstrand, politiskt sakkunnig inom regeringskansliet, som just nu jobbar med pressfrågor.

Vad är anledningen?

- Det SVT rapporterar om. Miljöpartiet tycker såklart inte att det är acceptabelt om företrädare för politiska partier försöker påverka medier på något sätt. Därför är Magnus Johansson nu inte i tjänst, utan kommer att diskutera det inträffade med språkrören inom kort, säger Sandra Ahlstrand.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg:

– När den här onda cirkeln har börjat snurra för ett parti eller en makthavare så blir det lätt självgående och motståndare och medier hittar nya spår. Sökarljuset är riktat åt det hållet och då blir företrädare stressade och pressen leder ofta till att det egna folket gör misstag och säger dumheter. 

– Nu står ord mot ord om vad Gustav Fridolins planeringschef Magnus Johansson egentligen har sagt till Aktuellt, men det är inte alls ovanligt att politiska tjänstemän uttrycker sig så där ganska cyniskt och drastiskt när de tror att ett samtal är förtroligt och inte ska citeras, det gäller alla partier, enligt Ramberg.

– Problemet om de här uppgifterna stämmer är att det sker i ett läge som redan är väldigt uselt för Miljöpartiet, där varje nytt felsteg får stora proportioner och förvärrar situationen ytterligare och gräver ner partiet i ett läge där de istället för att prata politik måste hantera den här negativa publiciteten. Och det verkar ju även vara partiledningens värdering eftersom de nu stänger av Magnus Johansson, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.