Många tvistar om Greklands ekonomi

1:56 min

I Grekland hörs nu alltfler röster som varnar för en upprepning av fjolårets kaos då oenighet med de internationella långivarna slutade i en folkomröstning - och nyval.

Just nu pågår intensiva förhandlingar i Aten om detaljerna kring förra årets räddningspaket med målet att nå en uppgörelse snarast. Men i regeringspartiet Syriza finns en grupp som hellre lämnar regeringsställning än att gå med på vilka villkor som helst.

I morgon möts euroländernas finansministrar i Amsterdam och överst på agendan står Grekland och läget i förhandlingarna med de internationella långivarna. För även om man i somras enades kring ett nytt stort nödlån till Grekland i utbyte mot besparingar och ekonomiska reformer är den grekiska regeringen och långivarna fortfarande inte helt överens om villkoren.

Dessutom råder oenighet inom gruppen av långivare - främst mellan EU och Internationella valutafonden, IMF, om hur Greklands ekonomi ska komma på fötter igen. IMF kräver hårdare tag men i gengäld också skuldlättnader, något som bland annat Tyskland vänder sig emot.

En källa inom EU sa till bland annat nyhetsbyrån Reuters i går att förhandlingarna som pågår är svåra och att förväntningarna om ett genombrott i morgon inte är allt för höga.

Förra årets räddningspaket var svårsmält för det vänsterradikala regeringspartiet Syriza som ju gick till val på att sätta stopp för åtstramningspolitiken och de mest kritiska valde att lämna partiet och regeringen.

Men missnöjet finns fortfarande kvar och i helgen publicerade en grupp partimedlemmar där bland andra finansminister Euclid Tsakalotos ingår en slags kravlista där det bland annat framgår att man inte tänker sitta kvar i regeringsställning till vilket pris som helst. Den vänsterledda regeringen har en mycket knapp majoritet i parlamentet och om fler hoppar av riskerar regeringen att falla.

De åtgärder som nu måste genomföras - bland annat en omfattande pensions- och skattereform är mycket impopulära bland många greker och strejker och demonstrationer hålls nu nästan varje vecka runt om i Grekland.

Greklands regering hoppas att nya siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat som publiceras i dag ska visa att landets ekonomi nu faktiskt går bättre än väntat och att det ska kunna fungera som ett argument i förhandlingarna med långivarna.