”Form av extremism att inte skaka hand med kvinnor”

5:00 min

Igår lämnade Miljöpartiets framtidshopp, Yasri Khan, sina uppdrag inom politiken och Miljöpartiet efter de starka reaktionerna på hans vägran att skaka hand med kvinnor. I Sverige uppstod en diskussion om hur hög tolerans man ska ha i Sverige inför religiösa restriktioner i förhållande till kvinnosyn, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Men många utgick ifrån att det är helt normalt för en muslimsk man att vägra skaka hand med kvinnor. Vår korrespondent i Kairo frågade ett antal män i Egyptens huvudstad, Kairo hur de ser på saken:

 

– Han är fanatiker, säger brandmannen Osama om svenske Yasri Khan. Att vägra skaka hand med kvinnor är en form av extremism, säger han, men tillägger att här i Egypten är det delvis en klassfråga, och när ekonomin försvagas ökar extremismen och då kan höra sådant som att jag vägrar skaka hand med kvinnor.

Men från caféet där Osama sitter, går jag till bilmekanikergatan Champollion, där verkstäder små butiker som säljer bilreservdelar ligger vägg i vägg och här säger den ene bilmekanikern efter den andre - skaka hand med kvinnor? Ja varför skulle jag inte göra det?

– Det är normalt att skaka hand med kvinnor, men det är klart det kan ju hända att någon man har onda avsikter, om han åtrår kvinnan och därför söker ursäkter att vidröra henne, säger denne bilmekaniker som inte vill uppge sitt namn.

Mohamed som säljer motorolja, säger att det bara är extremister inom Daesh - den så kallade islamiska staten och det muslimska brödraskapet, som har den där inställningen till kvinnor.

Här på bilmekanikergatan hittar jag bara en man som säger att han inte tar kvinnor i hand, det är brödförsäljaren, att skaka hand med kvinnor går emot Islam, säger han, men kanske gör jag det om kvinnan har handskar på sig. 

På gathörnet sitter en from man med långt skägg, fotsida galabeja och en muslimsk virkad mössa på huvudet. Han samlar in pengar till ett barnhem och den som vill ge en donation får ett förtryckt kvitto där det står att man har lämnat ett bidrag till barnhemmet vid Sayeda Aisha, han representerar en muslimsk välgörenhetsorganisation och när jag går fram till honom är jag helt säker på att han kommer att säga att det strider mot Islam att vidröra en kvinnas hand.

Men istället förklarar han för mig att den inställningen, den har bara de bokstavstrogna fanatikerna - inte jag.

– Men, tillägger den fromme mannen som samlar pengar till barnhemmet, hela samhället och statstelevisionen i Egypten försöker skrämma upp allmänheten så att de ska vara rädda för sådana som jag - vi som har skägg och klär oss muslimskt.

–Men det är inte vi som är fanatikerna, säger han.        

Vid ett café strax intill Tahrirtorget, sitter Emad, Farouk och Ahmed - 24, 26 och 30 år gamla med varsin vattenpipa. De skrattar åt min fråga om de skakar hand med kvinnor.

– Ja, så klart, säger de allihop, och Emad blir nästan upprörd och säger: vi lever inte på medeltiden, vi använder sociala medier och är en del av världen.

–Men sen säger Ahmed, fast det finns ett undantag, jag skulle inte skaka hand med en kvinna om jag just har genomgått tvagningen inför bönen och renat mig - då är går det emot islam att skaka hand med en kvinna eftersom det kan hända att hon är oren, om hon menstruerar, då har hon ju tillexempel inte rätt att vidröra koranen 

– Så om jag skakar han med en kvinna innan jag ber, så måste jag göra om den rituella tvagningen, förklarar han.