Supermarket - en rolig konstmässa

6:35 min

Idag öppnar årets upplaga av den 10-årsjubilerande konstmässan "Supermarket" i Stockholm. Fram till på söndag visar 61 konstnärsdrivna gallerier verk av över 200 svenska och internationella konstnärer på mässan.

Supermarket arrangerades för första gången för tio år sedan, som en motreaktion mot en annan mässa, nämligen Market, som öppnar imorgon.

Mårten Arndtzén, konstkritiker på kulturredaktionen, har sett konstmässan Supermarket.

– Supermarket är en mässa för de alternativa och oftast konstnärsdrivna gallerierna med små resurser men ofta varmt engagemang för konsten. 

Hur visas det i konsten?

– Market är väldigt mycket vad den heter, en mässa för de finare gallerierna med hög kvalite på konsten, men där konsten framför allt visas upp mer som en vara. På Supermarket är det brokigare, stökigare, trängre, enklare, men också roligare, säger Mårten Arndtzén.

– Det är svårt att sammanfatta Supermarket, men en typisk monter i år är Miza från Tirana i Albanien, ett galleri som visar en handfull teckningar, som tar sin utgångspunkt konstnärens erfarenhet som pionjär i kommunismens Albanien. Med enkla medel öppnar bilderna ett drömlikt schakt ner i europeisk historia. Och detta är en utställning som ryms i en A4-plastficka. Det har inte kostat galleriet mer än monterhyran och en flygbiljett.