Rättegång mot turkiska journalister uppskjuten igen

2:08 min

I dag skulle en rättegång i Turkiet återupptas i ett fall som väckt protester över hela världen. Det handlar om dagstidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül, som båda står åtalade för terrorbrott, men där kritiker menar att det handlar om politisk rättegång.

Men rättegången hann inte ens starta innan den blev uppskjuten igen till 6 maj. Sveriges Radios Turkiet-korrespondet Katja Magnusson förklarar bakgrunden till rättegången.

– De två männen, som är väldigt kända journalister i Turkiet åtalades efter att publicerat uppgifter om misstänkta hemliga vapenleveranser från den turkiska säkerhetstjänsten till rebeller i Syrien. Och det är en mycket politisk rättegång, till och med president Erdogan är målsägande i rättegången. Han har kallat de två för förrädare mot nationen och de åtalas också för spioneri.

Och vad är det som gör att kritiker över hela världen ser det här som en skenrättegång?

– Man ser det som ett politiskt mål. De två försvarar sig med att det här handlar om en rent journalistisk publicering och de förnekar brott. 

Tidigare i veckan kom organisationen Reportrar utan gränser med sin årliga rapport om pressfrihet och situationen i Turkiet beskrivs som "svår" - vad innebär det konkret?

– Rent konkret innebär det att Turkiet ligger på plats 151 av 180 länder som granskats och Turkiet har också halkat ner två placeringar. Det är väldigt känsligt att kritisera den högsta ledningen eller president Erdogan. Människor som skriver om Erdogan, både privatpersoner och journalister riskerar åtal för att ha förolämpat presidenten. Det finns mängder med sådana åtal Det är inte ovanligt att enskilda journalister pekas ut som antingen landsförrädare eller fiender till staten och att de pekas ut med namn av den högsta ledningen. Journalister står inför rätta och sitter i fängelse. Där menar kritiker att de sitter i fängelse enbart på grund av det de skrivit och rapporterat.