Löfven: Man tar både män och kvinnor i hand

1:19 min

Statsminister Stefan Löfven bemötte i dag kritiken som den senaste tiden skakat regeringen på grund av Miljöpartiet. I Sverige hälsar man på varann och tar både kvinnor och män i handen. Det sa Löfven i riksdagens frågestund.

– I Sverige så hälsar man på varann, man tar både kvinnor och män i handen, sa statsministern i riksdagen i dag.

Statsministern sa också att han haft samtal med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson där de fått redogöra vilka åtgärder som partiet nu vidtar. Han menar att Gustav Fridolin har varit tydlig i media under morgonen med var Miljöpartiet står när det gäller jämställdheten och att det aldrig får råda någon tveksamhet kring partiets grundläggande värderingar.

– Det är det som naturligtvis åter ligger till grund för vårt regeringsarbete. Så jag är förvissad om att Miljöpartiet kommer att dra lärdomar av den senaste tidens händelser och också reda ut situationen, sa Löfven.

I dag sa Löfven också för första gången tydligt att han fördömer vad den avgångne miljöpartistiske bostadsministern Mehmed Kaplan gjorde.

– Dels middagen, men också uttalandet om nazisterna och Israel och judar, det ligger naturligtvis med där också, liksom jag tycker den oförsiktiga kontakten med islamistiska organisationer.

Kommer det här att leda till en ombildning av regeringen?

– Jag återkommer så fort jag har svar på detta, nu har vi tillförordnade personer som har uppgifterna tillfälligt, sen återkommer jag när jag är klar med det, säger statsministern.