Artisten Prince är död

42 min

Funk- och r'n'b-ikonen Prince är död, det uppger artistens publicist för nyhetsbyrån AP. Flerfaldigt Grammyprisade Prince Rogers Nelson, som var Prince fulla namn, hittades på torsdagen död vid Paisley Park i Minnesota, USA. Han blev 57 år gammal.

Lisa Wall om Prince: Du lärde mig saker som jag ska lära min dotter

Mats Nileskär: Känns som en del av populärmusiken dött i dag

Prince är hyllad som en av de mest uppfinningsrika och inflytelserika musiker av hans era. Hans publicist, berättar för Nyhetsbyrån att ikonen "dog i sitt hem i morse vid Paisley Park. Det finns inga ytterligare detaljer."

Prince slog igenom på 1980-talet med plattor som 1999 (1982), Purple rain (1984) och Sign o' the times från 1987.

– Han var en makalös popkompositör, han fick vad som helst att svänga. Hade en oerhört groove, säger en klart berörd Andres Lokko i Ekots direktsändning.

Under sin långa karriär har han sålt över 100 miljoner skivor, och är därmed en av de artister som sålt flest skivor. Däribland plattan Purple rain (1984) varifrån jättehitten med samma namn är hämtad. 

Prince vann en Oscar för musiken till filmen Purple rain där han också spelade en av huvudrollerna. Han har också tagit emot åtskilliga Grammypriser genom åren.

På 1990-talet ändrade Prince sitt namn till en outtalbar symbol och skrev ordet "slav" på kinden i protest mot sitt kontraktsvillkor med skivbolaget Warner. I samband med att han hade den här symbolen kallades han enbart "The Artist" eller "The Artist Formerly Known As Prince". 

Några år och många skivor senare kunde han byta skivbolag och började då åter använda sitt riktiga namn.

– Prince hade en sån stjärnglans att han nästan var utom denna värld, säger Ametist Azordegan i Ekots direktsändning.

Enligt musikjournalisten Mats Nileskär var Prince en av de sista stora musikerna.

– En del av popmusiken har dött i dag. Han satte ny standard för musik helt enkelt.

Prince fördes till sjukhus efter en konsert i Atlanta för några dagar sedan, men fick lämna sjukhuset efter några timmar. En talesperson uppgav då för TMZ att han dragits med influensasymptom i flera veckor.

Prince hade tiden innan han gick bort lagt instrumenten åt sidan för ägna sig åt att skriva sina memoarer. De var tänkta att ges ut hösten 2017 med titeln "The beautiful ones".

Musikjournalisten Lisa Wall har gjort en programserie om Prince. I Ekots extrasändning berättade hon om hur artisten förändrade hennes liv när hon för första gången hörde Purple rain, 13 år gammal.

– Jag tänkte "näe, näe det var alldeles för tidigt". Grejen med honom är att han var så lättillgänglig, alla kan nämna en låt. Det fanns en sådan lättillgänglighet och så var han det här riktiga riktiga geniet också, säger Lisa Wall.

Musikjournalisten Per Sinding-Larsen säger att Prince definitivt var en av popmusikens allra största förnyare. Han jämför Prince med David Bowie och Michael Jackson.

– Artister som har varit med om att skruva om pophistorien musikaliskt och stilmässigt, säger Per Sinding-Larsen.

Runt om i världen är det många som har reagerat på den tragiska nyheten. 

Här är ett axplock av reaktioner på twitter: 

elijahwood: Can’t even process this. There will never be another. Thank you for everything, Prince Rogers Nelson.

robbiewilliams: Now Prince? No no no.. RIP You genius x

jasontimbuktu: Säj att det inte är sant. Rest in Power Prince, du formade generationer.https://t.co/cUI2F5fb5J

SpikeLee: I Miss My Brother. Prince Was A Funny Cat. Great Sense Of Humor.https://t.co/67umQghtbi