Swedbanks nya vd: Turbulensen har tagit energi

1:40 min

Swedbanks styrelse har utsett Birgitte Bonnesen till ny vd. Hon har sedan den förre vd:n Michael Wolf fick sparken i vintras fungerat som tillförordnad vd. Den senaste tidens turbulens har helt klart påverkat banken, enligt Bonnesen.

Birgitte Bonnessen säger att det viktigaste för henne blir att fokusera på kunder och medarbetare.

Det har varit en omtumlande tid för Swedbank när både den förre vd:n Michael Wolf och styrelseordföranden Anders Sundström fått lämna banken.

– Det är klart att det har tagit energi för många medarbetare. När man kommer hem frågar familj och vänner vad det är som händer i banken och om det är en dålig kultur. Det är det inte, men det är klart att det är påfrestande för medarbetare att svara på alla frågor som vi läser om i medierna, säger Birgitte Bonnesen till Ekot.

Kommer du att ta initiativ till en utredning om allt som har hänt i Swedbank?

– Jag kommer att titta på vad det är som har hänt egentligen, naturligtvis gör jag det. Vi har redan gått igenom vårt interna regelverk och stärkt upp vissa delar. Det är viktigt för mig. Ordning och reda är jätteviktigt för mig.

Birgitte Bonnesens ersättning uppgår till en fast årslön om 13 miljoner kronor. Ingen rätt till rörlig ersättning föreligger. Birgitte Bonnesen kommer dessutom att erhålla pensionsavsättningar motsvarande 35 procent av lönen, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.