Flykten och saknaden blir konst

1:17 min

Farids rum på asylboendet är fullt med teckningar han målat under sina åtta månader i Sverige. Bilderna visar hans flykt från Afghanistan till Sverige, men också saknaden av sin familj.


Efter bara åtta månader i Sverige kommer nu Farid Ahmad Shah Mohammad som bor på ett flyktingboende i Stockholm att få ställa ut sina tavlor på ett galleri på Södermalm.

Farid upptäcktes av ledarna för projektet "Kultur för nyanlända" som landstinget och kommunen ligger bakom. I sin konst berättar Farid om flykten från Afghanistan och om saknaden av sin familj.

– Jag känner mig glad när jag målar, när jag målar glömmer jag alla mina problem.

"Historieberättarna" har bland annat fått stöd från Stockholms Stad via satsningen "Kultur för asylsökande".

Barn och unga får berätta en historia, uttrycka en känsla, dröm eller fantasi som resulterar i berättelser och korta animerade filmer.

Anusha Caroline Andersson var den som upptäckte Farids konst.

– Vi var ute på flyktingboendet och Farid bad mig komma och se på hans tavlor. De här rummen är ganska små och kala, men i Farids rum var väggarna täckta av tavlor och jag blev väldigt berörd. det var som om hans hela liv fanns där, med flykten till Sverige och längtan efter sin mamma. Det är viktigt att andra människor får ta del av dom.

Vad drömmer du ska hända nu Farid?

– Jag hoppas att människor kommer och att jag ska göra mer tavlor och bli glad. Jag vill bli glad.

På måndag är det vernissage på galleriet I:DI, på Tjärhovsgatan 19 på Södermalm.