EU-migranten Biser: Har inte råd med camping

1:53 min

Biser, som bott med sin familj i en husvagn på Alderholmen i tre månader, blir orolig när kommunen bestämt att de inte längre ska få bo kvar. 

– Vi tjänar bara 200 kronor om dagen. Vi har inte råd med camping bara med mat, säger Biser.

Men enligt Gävle kommun kommer det i framtiden vara EU-migranternas enda alternativ då illegala bosättningar inte längre ska tolereras.

I nästa vecka väntas beskedet om exakt datum då de måste flytta ut från sina husvagnar. På Alderholmen ska det byggas bostäder och då kommer de ändå inte kunna vara kvar, berättar Helene Åkerlind från Liberalerna.

– Då kommer vi också att vara tydliga med att det bara är legal bosättning som gäller. Det vill säga 24 timmars bosättning, camping eller vandrarhem, säger hon.

Biser ser inte hur situationen ska lösas. Bredvid honom i dörröppningen står åttaåriga Filip och hans lillebror Mitko med sin mamma Ganka. 

– Vi har ingenstans att ta vägen. Det är absolut inte bra, vi blir oroliga, säger han.  

Valentino, också från Bulgarien, sitter en bit bort och tigger vid en affär. Han är inte förvånad över kommunens beslut. 

– Jag har pratat med dem och sagt åt dem att det kommer att ta slut någon gång att bo så här och tigga, men det är ingen som tror på mig. Och alla säger att "ja dom bara pratar, det kommer inte att ske någonting", säger han. 

Framför honom står en mugg. Han skäms över att tigga och om fem dagar åker han tillbaka till Bulgarien. 

– Jag trivs här men jag skäms att sitta med en mugg. Fem dagar till sen åker jag hem och jag kommer inte tillbaka hit något mer, säger Valentino. 


I intervjun nedan hör du Helena Åkerlind från Liberalerna förklara vad som ligger bakom kommunens beslut