Fast telefoni försvinner i Vännäsbyar

1:14 min

Snart är det byar kring Vännäs tur att få det fasta telenätet ersatt med en mobilnätsbaserad telefoni. Oppositionsrådet Ulf Eriksson är kritisk och påpekar att mobiltäckningen är dålig i vissa områden.

– Jag tycker det är ansvarslöst av Telia Sonera att agera på det här viset där man sätter byaområden på landsbygden i en situation som gör det svårt att både bo och verka och driva företag i de områdena, säger Vännäs centerpartistiska oppositionsråd Ulf Eriksson.

Ulf Eriksson har tagit del av information om var i Sverige Telia Sonera går vidare med sin avveckling av det fasta telefonnätet. Och förutom Vännäs kommun berörs också Storumans kommun under 2017 med tio telefonstationer vardera. Koppartrådar med telefonsamtal och adsl-bredband ersätts med trafik i mobilnätet.

– Men där är det ett stort problem eftersom vi har ju många områden där mobiltäckningen är dålig och obefintlig på vissa ställen, säger Ulf Eriksson.

Fast det borde väl Telia ha koll på i sitt eget nät, att inte erbjuda en lösning som inte fungerar?

– Det tycker jag också men det verkar man inte ta någon hänsyn till.

Det här är förändringar som sker över hela landet, och som operatörerna har rätt att göra, enligt Post- och telestyrelsen. Men PTS följer utvecklingen för att se att det görs på ett ansvarsfullt sätt. Men Ulf Eriksson tycker inte att det räcker.

– Jag har lyft frågan gentemot mina politiska företrädare i Region Västerbotten och i riksdagen för det här måste lyftas i olika forum, säger Ulf Eriksson, oppositionsråd i Vännäs och centerpartist.