Liberalernas nya logga möttes av hånskratt

Liberalerna har fått en ny partisymbol, en logga som presenterades av partiledaren Jan Björklund på Twitter.

Genast svämmade sociala medier över av munterhet och gliringar.

"Vår nya logotyp är ett tydligt L som i Liberalerna, mjukt utformat och med en alldeles egen stil. Tillsammans med symbolen är bilder på levande blåklint en viktig del av Liberalernas profil", skriver partiet på sin sajt.

En som uppskattar nyheten är L-riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson:

"Jag föll pladask när jag såg den första gången i våras", twittrar hon.

Hon var inte ensam om att kommentera loggan på sociala medier. "Libidoralerna", "Jag har visserligen barnslig fantasi men... Liknelsen är ofrånkomlig" och "Jag tycker den är fin. Hård men ändå mjuk. Bultande av åtrå för frihet", var några av kommentarerna på Twitter.

Varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon tycker att det är förvånande att man inte gjort den ekivoka kopplingen under arbetet med loggan.

– Men å andra sidan kan man, när det gäller grafisk form, bli blind för formen. Kärngruppen som har beställt loggan kanske enbart "sett" symboliken man sålt in. Men man brukar testa symboler på större grupper, och då borde någon ha gjort kopplingen. Men de kanske inte vågat uttrycka det, säger han.

Att det skulle vara ett medvetet grepp håller han däremot inte för troligt.

– De kan inte ha sett det själva. Stor humor är inte förknippad med partipolitik på det sättet. Det har varit en jobbig tid för Liberalerna, nu var det dags för nästa steg, och då skulle man inte medvetet experimentera på det sättet, säger han.

Jan Björklund kommenterade själv loggan på en presskonferens under partiets riksmöte:

– Den är fantastisk. Det är ett tydligt "L" och sedan är vi glada om den kommer att diskuteras mycket.