Turkiska riksförbundet kan förlora miljoner

2:14 min

Det Turkiska riksförbundet riskerar att behöva betala tillbaka miljonbelopp som förbundet fått i statliga bidrag. Ansvarig myndighet ifrågasätter om förbundet kan räknas som demokratiskt.

Det var den nionde april i år som Barbaros Leylani, dåvarande vice ordförande för det Turkiska riksförbundet, klev upp i talarstolen under en manifestation på Sergels torg i Stockholm.

"Död åt de armeniska hundarna! Död! Död!" skrek han bland annat.

Nu har en utredning inletts för att ta reda på om Turkiska riksförbundet lever upp till grundläggande krav på demokratiska värderingar.

– Det här var uttalanden som inte är förenliga med respekt för alla människors lika värde och respekt för mänskliga rättigheter, och därför har vi på eget initiativ startat den här utredningen, säger Anders Hagquist som är kommunikationschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF.

Barbaros Leylani fick lämna sin post i förbundet, och han har också bett om ursäkt. Men hans uttalanden är inte det enda som nu utreds, enligt Anders Hagquist.

– Vi har fått en del anmälningar tidigare och nu ser vi anledning att titta på de också i samband med det här.

Det är andra minoritetsorganisationer och före detta medlemmar i Turkiska riksförbundet som påtalat texter och tal som de menar är hatiska.

Men anklagelserna har inte varit tillräckligt konkreta för att utreda, enligt Anders Hagquist.

Turkiska riksförbundet har därför fortsatt att få statligt stöd på drygt en halv miljon kronor per år.

Pengar som MUCF nu kan komma att kräva tillbaka.

Det skulle vara katastrofalt för det Turkiska riksförbundet, säger förbundssekreterare Yasin Ipek.

– Vi skulle antagligen gå i konkurs och så skulle det inte finnas något förbund längre, säger han.

Yasin Ipek tycker att de senaste veckornas debatt har varit orättvis.

– Vi är inte rasister eller fascister. Man kan inte straffa hela förbundet på grund av en person, säger han.

Men att Barbaros Leylani ändå sa så och han är vald vice ordförande, tyder inte det på att ni har problem med den här typen av åsikter inom förbundet?

– Jo, det har vi. Men från början visste vi inte att han tyckte så här. Det är samtidigt tur att han nu har visat de åsikterna öppet så vi kan rensa sådana personer från förbundet. De ska inte finnas här, säger Yasin Ipek.