Högerpopulist vann i Österrike

1:22 min

Det högerpopulistiska och nationalistiska partiet FPÖ: s kandidat Norbert Hofer vann den första omgången i det österrikiska presidentvalet på söndagen överlägset med över 35 procent av rösterna. Valresultatet är det bästa någonsin i ett nationellt val för partiet som bland annat kräver kraftigt minskad invandring.

Jublet på FPÖ:s valvaka i huvudstaden Wien när de första prognoserna presenterades överröstade alla försök att göra en intervju i direktsändning i österrikisk TV.

Att partiets presidentkandidat Norbert Hofer skulle kunna få flest röster tydde mycket på, men att segern skulle bli bli så pass stor var oväntat. Tvåan, de Grönas kandidat Alexander van der Bellen fick drygt 21 procent och de två möts nu i en avgörande valomgång den 22:a maj.

Valresultatet fick de politiska kommentatorerna i landet att ta till de stora orden.

– Resultatet idag är en dom över hela det politiska systemet, sa t ex Tv-kanalen ORF:s politiske redaktör Fritz Dittlbacher.

Anledningen till den analysen, förutom FPÖ:s stora framgångar, är att för första gången sen dagens österrikiska republik grundades efter andra världskriget så kommer inte någon kandidat från de två stora partierna i Österrike, Socialdemokraterna SPÖ och borgerliga ÖVP vara med i slutomgången i ett presidentval. Det kan vara ett tecken på ett tydligt förändrat partilandskap i Österrike.

Missnöjet med dagens österrikiska regering, som består av just socialdemokaterna SPÖ och ÖVP är stort, bara 20 procent av väljarna är nöjda med regeringens arbete och invandringsfrågan har varit ett hett tema under hösten. Valresultatet idag ses som en tydlig effekt av det missnöjet.

FPÖ har också på senare år haft stora framgångar i olika delstatsval.

Om FPÖ verkligen kommer att vinna presidentposten, som mest har ceremoniella uppgifter, i det avgörande valet 22:a maj är förstås en öppen fråga. Partiet är kontroversiellt och det är möjligt att de som röstade på andra partiers kandidater idag kommer att sluta upp bakom de grönas kandidat. Men alldeles oavsett är valresultatet i Österrike i den första omgången mycket uppseendeväckande.