Beyonces nya album hyllas

1:04 min

Sedan singeln "Formation" släpptes i vintras har det surrats om ett nytt album från Beyonce. I natt var det dags. Musikguiden i P3:s Tina Mehrafzoon har lyssnat.

Beyoncé släppte sin väl bevarade hemlighet "Lemonade" - ett album med en tillhörande timmeslång film.

Sedan en vecka tillbaka var det känt att Beyoncés "Lemonade" skulle få premiär natten till söndag. Men exakt vad som skulle dölja sig bakom namnet var det få som visste.

Det hemliga projektet visade sig vara världsstjärnans sjätte studioalbum med en tillhörande film. De 13 låtarna tar upp ämnen som rasism, otrohet och könsdiskriminering. James Blake, Jack White, The Weeknd och Kendrick Lamar gästar alla skivan.

I ett pressmeddelande skriver strömningstjänsten Tidal att "Lemonade" är "baserad på alla kvinnors resa mot självkännedom och läkande".

Rolling Stone Magazines Michael Arceneaux hyllar skivan och beskriver den som "sömlös" trots att den kombinerar genrer som r'&'b, country, trap och pianoballader. The Telegraphs Jonathan Bernstein ger albumet högsta betyg och kallar den för "Beyoncés överlägset bästa skiva".

"Fundera över det här: en av planetens mest ikoniska artister, på en av de minst privata platserna på jorden, och för tredje gången på tre år lyckas hon utföra och släppa ett projekt i total hemlighet", skriver Bernstein.

Även svenska musikjournalister lovordar skivan. Expressens Anders Nunstedt och Aftonbladets Markus Larsson ger båda skivan fyra av fem i betyg.

"Med sitt sjätte album, 'Lemonade', befäster Queen Bee sin plats på poptronen", skriver Nunstedt och drar paralleller till Prince när han tallar om Beyoncés multitalang.

Bland de sju regissörerna som har arbetat med "Lemonade" finns svenska Jonas Åkerlund, som har arbetat med Beyoncé fler gånger tidigare.

På onsdag inleds Beyoncés "Formation"-turné. Efter ett varv i Nordamerika kommer turnén till Europa. Den 26 juli intar hon Friends arena i Stockholm.