Miljöpartiet: Fridolin och Romson är beredda att lämna över

2:48 min

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin sitter kvar och partiet och sitter kvar i regeringen. – Men vi öppnar för diskussion inom partiet och vill ha en nystart och ett stärkt mandat som språkrör, säger Gustaf Fridolin.

Det har varit en tuff vecka för miljöpartiet. Bland annat tvingades statsrådet Mehmet Kaplan avgå efter ett uttalande där han såg vissa likheter mellan hur Israels behandlar palestinier och hur nazisterna behandlade judar. Det har spekulerats om partiet infiltrerats av islamister.

– Det finns inga som helst belägg för någon islamistisk infiltration av partiet, säger Gustaf Fridolin.

Inom partiet har det riktats hård kritik mot de båda språkrören.

­– Vi har bett valberedningen öppna en diskussion om ledarskapet inför valet 2018. Vi vill fortsätta men är beredda att lämna över om valberedningen vill, säger Gustaf Fridolin.

Miljöpartiet har kongress i Karlstad om drygt två och en halv vecka. Då hoppas Romson och Fridolin få nytt förtroende.

Borde valberedningen kanske utse nya kandidater till språkrör?

– Det avgör valberedningen, säger Åsa Romson.

Tiden att nominera fler kandidater till språkrör är dock kort, bara fem dagar.

De här beskeden kom på en presskonferens i riksdagen på förmiddagen. Efteråt frågade en del journalister vad som egentligen hänt. Varför kalla till presskonferens om situationen är exakt den samma som förut?

Fridolin och Romsons svar är att de ville öppna för en diskussion om ledarskapet.

– Det finns en kritik inom partiet mot hur Gustav Fridolin och jag hanterat situationen. Vi behöver en nystart och ett starkt och tydligt mandat för språkrören. Vi tror att vi får en sådan nystart vid kongressen om ett par veckor, säger Åsa Romson.