Digitaliseringen förändrar indisk film

1:57 min

Säg indisk film och många tänker på långrandiga filmer med plötsliga avbrott av dans och musik. Men även Bollywood påverkas av den digitala utvecklingen och publiken kräver nya sorters filmer menar regissören Ketan Mehta som är i Sverige för att visa sin film "Manhji - the mountain man".

"Manhji - the mountain man" handlar om en man, Manhji, som med hjälp av en hammare och ett huggjärn hugger ner ett berg.

Filmen baseras på en verklig historia om en man vars hustru trillade ner från berget när hon var på väg med mat till honom. Kvinnan dog och maken Manhji bestämde sig för att göra en väg genom berget så att ingen annan skulle behöva gå samma öde till mötes.

– Det höll han på med i över tjugo år, säger filmens regissör Ketan Mehta.

Det här är en film om kärlek och en enskild människas kraft att förändra men det är också en exposé över Indien efter självständigheten från britterna 1947.

Ketan Mehta gör gärna filmer baserade på verkliga händelser, om man ska lägga ett två år av sitt liv på något måste det vara riktigt fängslande och viktigt säger han. Men han har inte bara gjort independentfilmer utan får ofta kredd för att vara den som upptäckte några av dagens stora Bollywood stjärnor som Shah Rukh Khan och Aamir Khan.

Han tycker det är dags att omvärlden inser att indisk film inte bara är masala-filmer med mycket drama, lättklädda tjejer och muskelknuttar som dansar mitt i handlingen. Landet producerar mer än tusen filmer om året på en rad olika språk och i en massa genre säger han. Och just nu är utvecklingen riktigt intressant menar Ketan Mehta.

– Precis som industrin världen över förändras även den indiska av den digitala utvecklingen. Det är mycket spännande. En hel ny generation av filmskapare kommer fram men även en ny generation publik som känner till världen och som kräver annat, säger Ketan Mehta.