Sjuksköterskor blir undersköterskor i sommar

1:40 min

P4 Göteborg har under våren berättat att sommarbemanningen för sjuksköterskor är hotad av socialstyrelsens nya krav på legitimation. Det visar sig nu undantaget man skulle söka om inte blir aktuellt

Västra Götalandsregionen ville då söka dispens för att kunna anställa de nyexaminerade som sjuksköterskor trots att de nya reglerna betyder att deras legitimationer kan dröja upp mot 7 veckor. Det går dock inte. Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland

- De blir anställda som undersköterskor tills dess att legitimationen kommer och då görs tjänsten om till en sjukskötersketjänst.

Syftet med den nya lagen från socialstyrelsen är att ingen ska anställas som sjuksköterska innan legitimationen gått igenom. Undantaget som ändå står med i lagen är alltså något man måste söka från socialstyrelsen. Men det är mer ett undantagsfall än ett tillvägagångssätt för sommarbemanningen menar Pernilla Ek som är enhetschef på socialstyrelsen.

- Det är upp till vården själva att lösa sommarbemanningen.

Anne Karin Höglund är orolig för hur det här kommer påverka bemanningen i sommar när sjukhus som Alingsås drar in på vårdplatser i brist på personal.

- Förut brukade det pirra och nu är jag bara rädd och orolig inför sommaren, säger Anne Karin Höglund.