DEBATT

Cilla Benkö: Fri journalistik inte självklart i Europa

Idag, tisdag 26 april, inleds rättegången mot en grävande journalist och två visselblåsare i Luxemburg för deras avslöjanden 2014 som kom att kallas LuxLeaks. 
    Sveriges Radios vd Cilla Benkö tycker att det är skrämmande att journalister och deras källor ställs in för rätta i EU.

Avslöjandet att Luxemburgs skatteverk systematiskt hjälpt internationella företag att skatteplanera har nu hamnat i domstol. De åtalade är den franske journalisten Eduoard Perrin tillsammans med de två visselblåsare som tog initiativet till granskningen. En granskning där också SVT och Sveriges Radio deltog och visade på omfattande inblandning av svenska företag.  

Det är både obegripligt och skrämmande att journalister och deras källor som avslöjar missförhållanden ställs inför rätta och att detta sker inom EU. Grävande journalistik kan inte vara ett brott. Det går fullständigt emot de demokratiska principer och traditioner som de flesta länder, men uppenbart inte alla, i Europa står för.

Avslöjandet gjordes för två år sen samtidigt i ett stort antal länder runt om i världen och ledde bland annat till nya regler om ökad insyn mellan olika länders skattemyndigheter. Syftet är att inga EU-länder ska kunna ge företag hemliga skattefördelar

Många EU-parlamentariker har protesterat mot rättegången som inleds idag och Luxemburgs finansminister har tidigare försvarat åtalet med hänvisning till att det inte handlar om publiceringen utan om sekretessbrott.

Detta visar att vi inte kan ta fri och obunden journalistisk granskning i Europa för givet.

  

 

Här finns Sveriges Radios tidigare bevakning av fallet

Här har ICIJ samlat material om LuxLeaks

Svt:s vd Hanna Stjärne skriver på svt.se : "Visselblåsare ska hyllas, inte fördömas"