30 år efter Tjernobylolyckan

Lång tystnad efter Tjernobylolyckan

2:24 min

I natt var det 30 år sedan katastrofen i kärnkraftverket i Tjernobyl, världens hittills största kärnkraftsolycka. Hundratusentals människor tvingades flytta från sina hem, radioaktiva ämnen spreds över stora delar av Europa. Men tystnaden kring katastrofen i dåvarande Sovjetunionen bidrog till att larmet gick först efter några dagar. Och det kom vid Forsmarks kärnkraftverk, där Karl Erik Sandstedt var chef:

– Vi håller på att lokalisera hur långt den här radioaktiviteten kommit ut, men vi vet inte riktigt ännu så länge, berättade Karl Erik Sandstedt då.

– Vi har avbrutit vanliga arbeten här ute på Forsmarks station och skickat iväg all vår personal och alla entreprenörer som inte behövs för den här situationen.

Då var det okänt vad som hänt i Sovjetunionen helgen innan. Natten till lördagen den 26 april var reaktor fyra vid kärnkraftverket i Tjernobyl avställd och personalen skulle testa ett nödsystem, och gick utanför säkerhetsreglerna.

Reaktorn skenade och överhettades mycket snabbt. Klockan 01.23 exploderade den, det drygt tusen ton tunga locket över reaktorn kastades iväg. En andra explosion sprängde ytterligare sönder kraftverket och en kraftig brand bröt ut.

Hettan slungade det radioaktiva molnet från härdsmältan högt upp i atmosfären. Det var när molnet spritt sig till Sverige som det först upptäcktes.

På kvällen den 28 april kom besked från Moskva:     

– Den sovjetiska regeringen har ikväll bekräftat vad man redan misstänkte i Sverige, nämligen att en kärnkraftsolycka har ägt rum, närmare bestämt i staden Tjernobyl i republiken Ukraina.

– En regeringskommission har tillsatts sägs i meddelandet, liksom att hjälp ges till de drabbade. Hur många de är och om dödsoffer har krävts, sägs däremot inte.

Över 300 000 personer flyttades från förorenade områden i Ukraina och Vitryssland.

Cirka 30 personer som deltog i räddningsarbetet dog av akuta strålskador.

Omkring 2 000 barn som fått i sig radioaktivt jod fick sköldkörtelcancer.

Hur många sjukdomsfall i Tjernobyls omgivningar som orsakats av haveriet är omstritt - det fanns brister i undersökningarna av befolkningen och i registren.

Genom åren har hundratusentals personer arbetat med uppröjning