Klart för Nobelcentret på Blasieholmen

1:31 min

Stockholms kommunfullmäktige röstade ja till detaljplanen för den omstridda byggnaden på Blasieholmen. Men motståndarna till centret tänker inte ge sig.

P1 Kultur - podd. Sista striden står om Nobel Center

– Nu har jag fått reda på att om man ska överklaga det här, och det bör man göra om man har en organisation som håller på med miljöfrågor, så är sista överklagningsdag den 24 maj, säger Björn Tarras-Wahlberg som leder motståndet.

Han har precis varit i kontakt med en jurist för att se vad som går att göra juridiskt för att sätta käppar i hjulet för bygget av det nu beslutade Nobelcentret.

Björn Tarras-Wahlberg talar om ett drygt tiotal organisationer med kultur- och miljöinriktning som alla yrkat på nej till Nobelcenter på Blasieholmen och som enligt honom alltså skulle kunna överklaga fullmäktiges beslut. Han nämner Svenska byggnadsvårdsföreningen och Europa Nostra som två exempel.

Björn Tarras-Wahlberg och Nätverket Bevara Blasieholmen – flytta Nobelbygget hoppas att förslaget genom överklaganden kan dras i långbänk fram till nästa val 2018.

Förslaget innebär att ett Nobelcenter kommer att byggas på den plats där Tullhuset från 1876 står. Beslutet skedde med protester från bland andra Liberalerna och Kristdemokraterna. Utanför Stadshuset protesterade gruppen "Bevara Blasieholmen" förgäves. Rapporterar P4 Stockholm.

Inne i Stadshuset debatterade Magnus Nilsson (S) för att ett beslut om att Nobelcentret ska byggas på Blasieholmen.

– Den här diskussionen om Nobel Center måste ju vara den mest infekterade diskussion som vi har haft sedan vi diskuterade Slussen. Jag förstår att det väcker mycket känslor, att bygga i innerstaden är svårt. Det är svårt av den enkla anledningen att vi älskar vår stad. Jag tycker att det här kunskapscentret, skulle kunna vara något som vi ska vara stolta över.

Förslaget gick igenom med 54 röster för och 43 emot. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade för, medan övriga partier var emot.

– Det här är starten på något mycket mycket större och jag tycker verkligen att i stället för att diskutera om det är vackert eller fult, borde koncentrera oss på just den möjligheten till en forskningsyta att vara stolta över.

Under kvällen vände sig dock Liberalerna, Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ, Kristdemokraterna och Miljöpartiet mot beslutet. SD ville i stället att Nationalmuseum som ligger intill skulle få plats att bygga ut, medan Fi hellre vill se centret på en annan plats. Liberalernas Björn Ljung argumenterade stundtals kraftfullt mot att Nobelcentret ska få byggas på Blasieholmen:

– Om man nu vill ha detta Nobel Center i denna storlek, och innehållet är viktigt som redan finns, låt oss då ta det på en annan plats. Hagastaden, skulle passa alldeles utmärkt till exempel. Det har ni inte reflekterat över, utan det ni vill ha är en icke finansierad lösning i Stockholm stad. På en av de mest känsliga platserna vill ni lägga en byggnad som kommer att ta över Blasieholmen, ta över och dominera den delen av holmen som möter Hovslagaregatan och det nyrenoverade Nationalmuseum.