She's wild again tonight blir bok

5:30 min

Fröken Julie-tolkningen "She's wild again tonight" visades i höstas på bio, nu kommer den även ut i bokform. Men vad är det som är så intressant med Strindbergs Julie-figur? En av författarna, Josefine Adolfsson, gästar P1 Kultur för ett samtal om en berättelse som aldrig tycks gå ur tiden.


I höstas kom långfilmen "She's wild again tonight", en modern Fröken Julie med skådespelaren  Shima Niavarani i rollen som Julie, rock-stjärnan Gustaf Norén som Jean och amerikanen Jon Coombs som Kristin.

Manusförfattaren Josefine Adolfsson har tillsammans med regissören och konstnären Fia-Stina Sandlund skrivit manuset till Fröken Julie-tolkningen som nu även ges ut som bok.

Varför ville ni skriva utifrån Fröken Julie, istället för att helt enkelt skriva helt nytt med tre nya karaktärer?

– Det är många som undrar det. Men för oss har det har helt och hållet varit ett slags feministisk strategi, att erövra och omskapa en manlig ikoniserad västerländsk kanon, säger Josefine Adolfsson.

– Vi har valt att remixa och omformulera istället för att tolka. Vi har valt att lägga oss nära Strindbergs originaltext samtidigt som vi förhåller oss anarkistiskt och respektlöst till den.

Varför titeln "She's wild again tonight"?

– Öppningsstrofen i originaltexten är "hon är komplett galen", så det är den engelska översättningen. Och vi har velat leka just med tokstollen, hysterikan och det okontrollerade, säger Josefine Adolfsson.  

Lyssna på samtalet med Mona Masri och Josefine Adolfsson i klippet ovan. Och lyssna på hela P1 Kultur här.