Polisen ansvarig för de 96 dödsfallen på Hillsborough

8:23 min

En jury i Storbritannien slog idag fast att polisen är ansvarig läktarkatastrofen 1989 där 96 människor klämdes ihjäl.

Anhöriga till offren har länge kämpat för att få klarhet i vad som egentligen hände för 27 år sedan. För dem är det en lättnadens dag.

– 96 döda människor har fått upprättelse idag. Man kan säga att de har frikänts från ansvaret för sin egen död. Det juryn säger idag är att det var polisens misstag, polisens brottsliga försummelse, som orsakade de här supportrarnas död. Det var inte var en olyckshändelse, säger Agneta Ramberg, före detta korrespondent i Storbritannien.

Fotbollssupportrarna misstänkliggjordes länge. Pelle Ehnberg, daglig ledare i Svenska Liverpools supporterklubb, minns frustrationen.

– Man blev ju rasande naturligtvis. De som försökte rädda sina kamrater fick skulden av en otrolig mörkläggning av polisen.

Pelle Ehnberg vittnar om hur påfrestande tiden efter Hillsborough-katastrofen har varit för de anhöriga.

– Det har ju varit ett rent helvete för dem naturligtvis. Under väldigt många år blev de inte ens betrodda utanför Liverpool. Polisens mörkläggning blev ju så att säga sanningen. De har ju kämpat fantastiskt i så många år.

Den brittiska åklagarmyndigheten säger efter juryns utslag att den nu ska överväga om någon person eller organisation ska åtalas för händelsen.