USA om eventuellt hot mot Sverige: Vi hjälper våra vänner

1:19 min

Om Sverige utsattes för någon form av anfall skulle USA vara ytterst oroat. Det är i den typen av situationer som USA hjälper sina vänner. Det beskedet gav i dag USA:s biträdande försvarsminister Robert Work efter en träff med sina nordiska och baltiska motsvarigheter.

Robert Work konstaterar att då Sverige inte är Natomedlem utlovas inget automatiskt skydd vid en kris. Men USA skulle vara extremt bekymrat om Sverige utsattes för någon form av anfall och det är alltså i sådana situationer USA hjälper sina vänner. Frågan är bara hur. 

Work gjorde sitt uttalande efter ett möte med nordiska och baltiska statssekreterare där huvudtemat var ökad säkerhet i området och avskräckning i förhållande till Ryssland. Allt i syfte att förhindra direkta hot mot Nato-medlemmar och allierade.

USA fyrdubblar fram till nästa år sin militära budget för Europa för att garantera skydd för Natos medlemmar efter Rysslands angrepp på Krim och Ukraina.

Vid en kris kring Östersjön menar försvarsexperter att Gotland är ett nyckelområde för den som vill behärska Östersjön. Robert Work håller med.

– Gotland är ett nyckelområde. Vi skulle vara vara mycket intresserade av vad som händer vid en kris, säger han.

Tidigare i veckan sa USA:s Natoambassdör att det inte är aktuellt att släppa in några nya medlemmar i Nato de kommande åren. Men enligt Robert Work är det inte en förändring som förankrats i USA:s försvarsdepartement.

– Nato har alltid haft en öppen dörr. Det är ett nationellt beslut att söka medlemskap och Nato-beslut om medlemskapet ska accepteras. Det tas från fall till fall.