Ersättning till tvångssteriliserade

1:47 min

Transsexuella personer som har bytt juridiskt kön och tvingats att sterilisera sig ska få ersättning från staten. Det vill regeringen, som hoppas en sådan lagstiftning ska kunna införas under 2018. Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, är glad.

–  Det är bara ett väldigt välkommet och efterlängtat besked. Vi uppskattar verkligen att det kom som ett politiskt initiativ från regeringen. Nu hoppas vi på en snabb process och en bra summa till de tvångssteriliserade personerna.

Vad är en bra summa till de tvångssteriliserade?

–  Vi tycker att 300 000 kronor per person är en summa som är rimlig och som ligger i nivå med svensk skadeståndsrätt.

Ungefär 800 personer beräknas ha genomgått könskorrigering under de drygt 40 år som lagen krävde att de som ville byta kön skulle sakna fortplantningsförmåga, enligt Svenska Dagbladet.

Men sedan 2013 kan transsexuella byta juridiskt kön utan att sterilisera sig - och då inledde också RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, en skadeståndsprocess.

Den dåvarande alliansregeringen höll emot, men nu säger alltså folkhälsominister Gabriel Wikström till Svenska Dagbladet att de personer som drabbades av kravet på sterilisering ska få ersättning av staten. Hur mycket pengar det kan handla om vet han inte - men hoppas att ny lagstiftning ska kunna träda i kraft sommaren 2018.

RFSL var precis på väg att lämna in en stämningsansökan mot staten för den kränkning som man anser har skett, berättar Ulrika Westerlund.

– Den har vi kvar, vi vill ju först se den här lagen, att den tas fram, att det ser bra ut, att summan är rimlig, att den passerar genom riksdagen. Om det inte blir tillfredsställande, vilket vi tror och hoppas att det kommer att bli, så kommer vi ändå att skicka in den här ansökan.