HÖGEREXTREMISMEN I SKARABORG

Nazisterna stod utanför V-ordförandens dörr

4:18 min

Nordiska motståndsrörelsen har den här våren varit väldigt aktiv i Skaraborg med bland annat utdelning av flygblad. Men det finns en aktivitet som sticker ut. Den drabbade Emil Frick i Mariestad.

Det var en fredagskväll för inte så länge sedan som Vänsterpartiets ordförande i Mariestad hörde att det var något som försigick utanför hans lägenhetsdörr.

Genom titthålet såg han två personer som höll på med någonting. En stund senare när han öppnade dörren hittade han en hög med sopor på golvet utanför och en papperslapp satt på dörren, signerad Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag blev ju chockad såklart. Det är ingenting man förväntar sig en fredagkväll. Jag hade ju lika gärna kunnat komma ut precis när de var här. Det här är ju inga människor som drar sig för att...

– Jag har bekanta som blivit utsatta tidigare så jag är försiktig. Det var därför jag inte öppnade, säger Emil Frick.

"Du bidrar till att hela vårt land fylls med avskräde, vi fyller symboliskt din tomt med avskräde", stod bland annat på lappen.

Polisen utreder det här som ofredande och har förhört flera personer om det här. Men oavsett de rättsliga följderna - frågan är om organisationen uppnår någonting med en sådan här aktion - och i så fall vad?

– Det är i propagandasyfte. Jag tänker att en sådan här organisation alltid vill ha uppmärksamhet.

– Men min polistiska vardag kommer inte att påverkas av det här. Jag står inte mindre för mina idéer på grund av det här. Det ligger för djupt i mig, säger Emil Frick.

Vi konfronterar "nästeschefen" för Nordiska motståndsrörelsen i Västsverige, Jimmy Andersson, och frågar hur de kan legitimera en sån här sak.

– Det har jag inga kommentarer på, säger han.

Varför då?

– För att jag inte har det.

NMR:s presstalesman, Per Öberg, fyller i:

– Många i det här landet är trötta på vad politikerna ställer till med. Jag tror att många resonerar som att skit ska skit ha.

Det är rätt att göra så här?

– Skit ska skit ha. Ja, säger Jimmy Andersson.

Tillbaka till Emil Frick i Mariestad, och hur han ser på risken att det på nytt kommer nazister till hans dörr.

– Ja det kan det göra. Det obehagliga är att man gått över en slags gräns när man kommer hem till en person. Det här är en i grunden ojämlik situation eftersom jag inte vet vilka de är, men dom vet vem jag är.