Ny förlust för Nevs – miljardkassa säkrar verksamheten

1:31 min

Nevs gjorde en förlust på drygt 300 miljoner kronor i fjol. Men det finns mycket pengar kvar i kassan och resultatet är mycket bättre än 2014.

– Ett år som började tufft, men genom att vi gått ur rekonstruktionen och fått in nya ägare och ny finansiering så avslutades året positivt. Det med en stark kassa och ett förbättrat resultat, även om det fortfarande är en förlust. Men det är en planerad förlust, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst. 

Förlusten före skatt blev 335 miljoner kronor för Nevs under förra året, men det är ändå klart bättre än under krisåret 2014. Då blev förlusten hela 1,2 miljarder kronor.

Sedan Nevs startade 2012 har det varit idel storförluster och det kommer att bli röda siffror även i år, säger vd Mattias Bergman. Men hur stor förlust företaget räknar med i år eller när företaget kan gå plus vill inte Bergman svara på.

Det ser betydligt bättre ut i kassakistan nu för biltillverkaren. De likvida medlen uppgår vid rapporttillfället till över 1,1 miljarder kronor och ägarna har lovat att skjuta till ytterligare en miljard.

– Att vara ett bolag som är helt skuldfritt och har pengar på banken är naturligtvis en viktig signal, säger Bergman.

Utöver det förhandlar Nevs också med andra potentiella finansiärer. Hittills finns ramavtal med två kinesiska banker på 17 miljarder kronor totalt.

– De förhandlingarna fortsätter.

Nevs plan är att starta tillverkningen av målade karosser i Trollhättan i höst. Just nu är det över 700 personer som jobbar i Trollhättan och fler kommer att anställas.

– Vi rekryterar ett 50-tal ingenjörer i månaden och vi förbereder nu för att anställa ett 100-tal bilbyggare i Trollhättan till sommaren, säger Mattias Bergman.