UNDENÄS

Fängelse för flera män bakom narkotikafabriken

De tre huvudmännen bakom narkotikafabriken i Undenäs dömdes i dag till mellan 3,5 och 4,5 års fängelse.

De tre huvudmännen fälls bland annat grova narkotikabrott. Det handlar om en man från Jönköping som äger fastigheten som fick fyra och ett halvt års fängelse. Nästa person är en 33-åring från Eksjö som döms till fyra års fängelse.

Den tredje mannen är en smålänning som numer bor i Stockholm, och som enligt domen var aktiv i produktionen för några år sedan.

För ytterligare tre av de totalt sju åtalade personerna valde Skaraborgs tingsrätt straffet skyddstillsyn. Här handlar det om medhjälp till narkotikabrott och narkotikabrott.

En man, bror till ägaren av lokalen i Undenäs, får fem månaders fängelse för narkotikabrott av normalgraden - men den tiden har han redan avtjänat i häktet.

Åklagaren yrkade under rättegången på tio års fängelse för de tre huvudmännen.

Skaraborgs tingsrätt skriver sammanfattningsvis i domen att det inte framkommit någon robust bevisning för det som åklagaren påstod i sin stämningsansökan. Till exempel menade åklagaren att det producerats i vart fall drygt 200 kilo cannabis i lokalerna sedan 2012 fram till polisinsatsen i november 2015.

Rätten menar i domen att det bara finns stöd för att det tillverkats 40 kilo under samma period. Det här betyder också att åklagarens krav på att de här männen skulle återbetala omkring nio miljoner kronor till staten nu faller. Det handlar om den minsta möjliga vinsten på verksamheten.

Dock ska den Jönköpingsbo som dömdes till 4,5 års fängelse återbetala 200 000 kronor till staten, som han tros ha tjänat på narkotikaförsäljningen. Dessutom "förverkas" hans fastighet i Undenäs.