Regeringen riktar ekonomisk hjälp till migranternas hemländer

Nyligen fattade regeringen ett antal beslut för att stoppa tiggeriet i Sverige. - Vi behöver göra det som behövs både för att stödja de här människorna i sin utsatthet men också för att tiggeriet ska upphöra, kommenterade Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

I uppgifter från polisen handlar det om mellan 3900 och 4500 EU-migranter som finns i Sverige. Siffror som också stöds av SVT:s egen undersökning och som presenterades veckan efter påsk. Siffrorna är oförändrade sedan den senaste undersökningen, för ett år sedan.

Idag finns tiggande EU-migranter i stort sett i alla kommuner i landet. För drygt ett år sedan tillsattes en Nationell samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, som lämnade över sin slutrapport till regeringen i februari i år.

I rapporten föreslår han regeringen att:

 * Socialstyrelsen får i uppdrag att stödja kommunernas socialtjänster med vägledning och kunskap om hur man kan möta den här gruppen när det behövs.

* Samordningen läggs på länsstyrelsen i Stockholm.

Utöver det har regeringen också följt samordnarens rekommendationer och beslutat att rikta ekonomisk hjälp mot migranternas hemländer, istället för att skänka pengar direkt till dem som tigger.

- Jag tycker att man ska arbeta med fattigdomsbekämpning på det här området som vi gör annars, och jag tycker att det är vettigt att betala till organisationer, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister, i en kommentar till SVT, direkt efter beslutet.

I slutrapporten som Valfridsson presenterat och som regeringens aktuella beslut grundar sig på, finns ytterligare rekommendationer. Bland annat handlar det om när en så kallad avhysning kan bli aktuell, och var EU-migranterna får uppehålla sig och bo.

Sverige för kontinuerliga samtal med Rumänien och Bulgarien, hemländer till de flesta tiggande EU-migranter i Sverige, för att komma tillrätta med situationen och uppmana hemländerna att hitta lösningar på sociala problem och fattigdom internt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio