Så kollar du att länken inte är ett virus - eller en Rickroll

Förra veckan cirkulerade ett envist Facebookvirus som såg ut som en vanlig kortlänk från en vän, eller som en video som delats. Men den som klickade fick sitt konto kapat och viruset lär också ha infekterat webbläsaren Chrome. Här kommer några tips på vad du kan göra om du drabbats, och framför allt hur du ska undvika att drabbas.

Svenska YLE publicerade förra veckan föredömligt denna tipslista på vad du ska göra om du drabbas av virus på Facebook

Men allra helst vill man ju inte klicka på viruslänkar över huvud taget. Svårigheten med att undvika att klicka på en fullänk, tex en viruslänk, uppstår till exempel när den ser ut att vara skickad av någon du litar på och att du därför inte är på din vakt. Men virus fungerar ju så att de sprider sig via vänners e-post eller socialamedierkonton utan att den verkliga personen som har kontot är skyldig - utan också har blivit lurad.

Om du får en länk från någon som du brukar lita på, men du ändå tycker att länken ser underlig ut, kan du ju alltid skicka ett meddelande med vändande post och fråga vad länken gäller. Har du tur svarar den riktiga kontoinnehavaren, men det är å andra sidan svårt att veta om det verkligen är din vän som svarar. Kontot kan ju vara kapat.

Ett säkrare sätt att kolla om en länk är reko är att använda tex tjänsten GetLinkInfo. Där kan du få förhandsinfo om vart en kortlänk leder, om den innehåller skadlig mjukvara eller pekar till en phishingsajt, och den skvallrar även om vad en Youtubevideo innehåller. Genom att köra länken genom GetLinkInfo kan du alltså dessutom undvika att råka öppna något opassande NSFW eller bli Rickrollad.
   ”This is a life saver if your friends are dicks” som Redditanvändaren BeKindPlsRewind uttryckte det i denna tråd där jag hittade tipset.

I samma tråd tipsas även om Chrometillägget Nope som också kan hjälpa dig att undvika fullänkar.