Fler tjejer vill lära sig självförsvar efter rapporter om överfall

3:18 min

Allt fler tjejer lär sig självförsvar på grund av att de är rädda för att bli överfallna. Men det kan vara en falsk trygghet.  

20-åriga Ninette Shofer började träna den israeliska självförsvarstekniken krav maga för några månader sedan. Hon kände att det var nödvändigt för att kunna vara trygg.

– Man  hör om tjejer som blir överfallna, misshandlade, våldtagna. Och man är trött på att veta att oftast får dom inte tag på gärningsmännen, eller så läggs fallet ner eller så blir man misstrodd. Jag vill inte bli en av dom. Jag vill inte komma dit. Jag vill inte vara rädd och jag är inte rädd! 


P3 Nyheter har tidigare berättat om att intresset för självförsvar ökade drastiskt i tyska Köln efter övergreppen där på nyårsnatten, och samma sak märktes i Stockholm efter rapporteringen om det så kallade joggingmordet i Upplands Väsby. Nu rapporterar danska medier om en liknande trend där efter att tre killar blev friade från en gruppvåldtäkt.

Borde fokusera på förövarna

Men Åsa Witowski på Nationellt centrum för kvinnofrid tycker inte att tjejer ska behöva lära sig självförsvar. Istället tycker hon att man borde fokusera på förövarna. Dessutom sker de flesta överfallen av någon i ens närhet, säger hon.

Risken är ju att det blir en falsk trygghet eftersom kampsporten syftar i första hand att skydda mot en överfallsvåldtäkt och det är inte den vanliga våldtäkten

Men Emma Dalman som är krav maga-instruktör i Karlstad tycker att självförsvar är nödvändigt eftersom våld mot kvinnor alltid kommer att vara ett problem.

– Då kan vi ju lika gärna säga åt tjuvar att dom inte ska stjäla mer, kommer dom sluta för det? Detsamma gäller ju tyvärr våld mot kvinnor, säger hon.