Rádio Sápmi

Oklart om samers hälsa

6:21 min

Urfolk har sämre hälsa än icke-urfolk. Det konstateras i en artikel publicerad i den högt ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet. Men Per Axelsson, docent i historia vid Umeå universitet, menar att det är svårt att veta hur det är ställt med just samers hälsa.

Studien, som leds av Ian Anderson vid University of Melbourne, har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet och är den första i sitt slag som försöker skapa en global hälsoöversikt för urfolken.

Forskarna har bland annat kartlagt förväntad livslängd, spädbarnsdödlighet, utbildningsnivåer och fattigdom för 28 urfolk i 23 länder. Men docent Per Axelsson, som är en av dem som lagt pusselbitarna i studien på svensk sida, menar att det är svårt att veta hur det är ställt med just samers hälsa.

- Vi kan egentligen inte säga särskilt mycket, tyvärr, om det samiska hälsoläget idag, säger Per Axelsson.

För studien visar att det i Sverige går att hämta in all den här datan som krävs för forskningen, men det går inte att specificera data som gäller särskilt för samer.

- Det är ett problem på flera sätt. Dels så har vi inte rett ut den historiska problematiken vi har kring inhämtningen av hälsostatistik och annan befolkningsstatistik. Men också är det ett problem för att veta, hur är hälsoläget, det kan vi tyvärr inte säga, säger Per Axelsson, docent i historia.

Därför är Axelsson också kritisk till hur tidningen Dagens Medicin i en artikel beskrivit forskningen i Lancetartikel och i rubriken menat att samers hälsa är lika bra som svenskars.

- För mig är den obegriplig. Jag förstår inte hur man har tolkat innehållet i Lancetartikeln för det som de skrivit är inte det som vi säger och menar.

Den generella bilden i studien är att urfolk har sämre hälsa än icke-urfolk och när det gäller Sverige är det alltså svårt att veta, menar Per Axelsson, vilket också varit en del av poängen.

- Vi använder bara verkligt grova mått i den här studien. Vi tittar på förvaltningskommunerna och det säger egentligen inte särskilt mycket. Men det vi ville visa med den svenska inblandningen i studien och den samiska inblandningen i studien, var helt enkelt att vi kan ta in det här datat, vi kan ta in alla de här parametrarna som efterfrågas, men vi kan inte göra det på en samisk och en svensk befolkning, säger Pär Axelsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio