Eslöv

Skarhults slott öppnar för kvinnlig sexualitet

4:47 min

Imorgon öppnar utställningen ”Älskare och älskarinnor – kvinnlig njutning och åtrå i 500 år”, på Skarhults slott utanför Eslöv. På utställningens 400 kvadratmeter skildras passionens historia, hemliga möten och vackra kärleksbrev.

Projektledaren Alexandra von Schwerin visar runt:

– Här har vi kommit till början av 1800-talet. Det är ett bottennapp när det gäller kvinnlig sexualitet. Kvinnorna är uppdelade i horor och madonnor. Fruarna är hemma och har tråkigt, de får ligga still i sängen och inte känna någon lust. Männen får förlusta sig på bordellerna, säger hon.

Utställningen följer kvinnans lustar från 1500 till 1700-talet och fram till 1800-talet då allt täpptes igen. På utställningen finns Sveriges äldsta kondom och glad 1800-tals pornografi. Och i ett ljusblått rum finns ett rum med dagens sexleksaker och en kopia av världens äldsta dildo.

– Det finns något för alla smaker. Vi lever i en fri tid, som vi måste värna om. Vi vill att alla ska lämna den här utställningen och känna sig fria och glada, och kanske litet upphetsade också, säger Alexandra von Schwerin.

Utställningen pågår 28 april – 18 september.