Nu finns det böcker på lätt arabiska

2:30 min

Nu finns det böcker på lätt arabiska i Sverige. Det är förlaget Vilja som har gjort böckerna.

Det finns flera bokförlag i Sverige som ger ut böcker på lätt svenska. Ett av dem är Vilja förlag. Nu gör de också böcker på arabiska, där språket är lätt att förstå.

Lina Nordstrand är chef på Vilja förlag. Hon säger att böckerna är för den som kan arabiska, men som inte är så bra på att läsa. Man kanske inte har gått i skolan så mycket i sitt hemland. Eller man kanske har en funktionsnedsättning som gör att det är svårt att läsa.

– Man kanske inte har så lång utbildningsbakgrund från sitt hemland till exempel. Eller så kanske man har en funktionsnedsättning som påverkar läsförmågan. Och då kan det vara bra med lite lättare och kortare böcker på arabiska, säger Lina Nordstrand.

Ni ger också ut samma böcker på lätt svenska. Varför då?

– Om man har svårt att läsa på svenska så kan man börja att läsa boken på arabiska, om man är starkare på arabiska. Därmed blir det lättare att sen läsa den svenska boken.

Varför har ni inte satt ihop dem till en enda bok, med både arabisk och svensk text?

– Tanken är att vi sen ska komma med böcker på många av de andra stora invandrarspråken. Och då är det bra om vi har en bok som är på svenska. Och sen kan vi till exempel ha en bok på persiska och en bok på somaliska. Och då är det bra om de inte är i samma bok.

En av böckerna handlar om att gå på simhall. Kan du berätta mer om den boken?

– Den boken är skriven av en författare som heter Per Alexandersson. Och den handlar om en man som heter Farid. Och han går till badhuset för första gången med sina två barn. Och han avskyr det. Han är jätterädd för att göra fel. Han vet till exempel inte om han ska följa med barnen in i deras omklädningsrum, eller om han ska gå in i sitt eget. Och han är rädd för att gå fel eller gå vilse. Men det slutar bra.

Det säger Lina Nordstrand som är chef på bokförlaget Vilja. Och hon sa att de kommer att göra lätta böcker på andra språk också. Till exempel på persiska och på somaliska.