Kungen: Min plikt att stötta och hjälpa till

2:21 min

Kungen kommenterar nu sin roll när han bidrog till att lösa den diplomatiska krisen mellan Sverige och Saudiarabien förra året. 

Saudiarabien hade kallat hem sin ambassadör och vägrade ge svenska affärsmän visum när ett brev från regeringen och ett brev från kung Carl Gustaf ledde till att förhållandena blev bra igen.

– Nja, det kanske inte är något man berättar om utåt, men nu råkar jag ha goda relationer med Saudiarabien som det är frågan om i det här sammanhanget, säger kung Carl Gustaf i en intervju med Ekot.

Som ordförande i utrikesnämnden ska kungen hållas noga informerad av regeringen när det gäller relationerna med andra länder. När den diplomatiska krisen med Saudiarabien hade brutit ut samlades massor av journalister för att bevaka när utrikesminister Margot Wallström kom till slottet i mars förra året, för ett möte med kungen.

Bakgrunden var att Sverige skulle säga upp ett militärt samarbetsavtal om att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien och en del uttalanden, bland annat om brist på mänskliga rättigheter, som Margot Wallström gjort.

Det skulle vara ett vanligt planeringsmöte på slottet, men kom också att handla om hur krisen kunde avhjälpas. Kungen hade låtit förstå att han gärna hjälpte till, om det fanns något han kunde göra. Någon dag senare bad statsminister Stefan Löven kungen att bidra med ett brev. 

– Det är ett nära samarbete med den sittande regeringen. Det är självklart att vi arbetar tillsammans i utrikespolitiska frågor. Så, det var bara roligt! säger kungen.

Regeringens sändebud Björn von Sydow överlämnade brevet från kungen och brevet från regeringen, arabiska medier uppfattade breven och mötet som en ursäkt, krisen löstes snabbt och Saudiarabiens ambassadör återvände till Sverige.

– Kungens brev hade stor betydelse, sa Björn von Sydow vid hemkomsten, sedan har han inte velat svara på några fler frågor. 

De exakta formuleringarna i kungabrevet är inte kända, enligt uppgift var det några rader med en artighetsfras och en påminnelse om ländernas goda relationer.

– Därför är det bara roligt och jag känner det som min plikt att stötta där det går att hjälpa till och det är fantastiskt roligt att det fungerade just, när man har byggt ett förtroende, att det går att tala mellan statschefer. Som egentligen är tanken bakom det hela, säger kung Carl Gustaf.