Österrike skärper sin asyllag

1:25 min

Österrike skärper i dag sin lagstiftning gentemot flyktingar. Parlamentet har för en stund sedan röstat igenom några av Europas tuffaste asyllagar.

Österrikes regering har nu rätt att utfärda undantagstillstånd vid en stor inströmning av flyktingar. Den nya lagen innebär också att mer eller mindre alla asylsökande ska kunna avvisas direkt vid gränsen.

Förslaget har mött stark kritik från såväl oppositionen, som religiösa ledare och människorättsgrupper, men parlamentet antog det med 98 röster för och 67 mot.

Kritikerna menar att Österrike bryter mot internationella konventioner genom att förvägra människor att söka asyl.

Dagens lagskärpning kommer bara dagar efter att österrikarna i presidentvalets första valomgång lade flest röster på den främlingsfientliga ytterhögerkandidaten Norbert Hofer från Frihetspartiet FPÖ, ett resultat som hyllats av bland andra Frankrikes Marine Le Pen. Den andra presidentvalomgången hålls den 22 maj.

Österrike tog förra året emot 90 000 asylsökande, betydligt färre än Sverige, men arbetar nu på att täppa till sin gräns. Det började med Balkanrutten, det vill säga gränsen söderut mot Slovenien och i dagarna diskuteras att stänga Brennerpasset mot Italien, vilket har gjort den italienska premiärministern Matteo Renzi rasande.

Han menar att det är emot europeiska lagar och att österrikarnas oro om ett stort inflöde av människor den vägen är överdriven. Gränskontroller mot Ungern har också återinförts.

Österrike har under åren hört till de länder, som tagit emot många asylsökande, samtidigt som landet politiskt hela tiden också har haft en stark nationalistisk och invandringsfientlig höger.