Nya uppgifter efter Panamadokumenten

1:21 min

Ett tidigare dotterbolag till banken SEB har handlat med hundratals brevlådebolag åt sina kunder och har varit ännu aktivare än banken Nordea i skatteparadisekonomin, det uppger finska public service bolaget Yle.

Det är det tidigare SEB ägda LWM som köpt och sålt bolag i skatteparadis.

Det Luxemburgbaserade bolaget har nu sedan ett par år finska ägare och har enligt Yle under flera år haft tätt samarbete med advokatfirman Mossack Fonseca varifrån panamadokumenten läckte ut och som erbjudit sina kunder liknande tjänster.

LWM är nu alltså sålt men även under tiden det ägdes av SEB, mellan 1999 och 2014, hade verksamheten drag av ”skatteoptimering”. Det säger Gent Jansson som är chef för SEB:s group complience.

 – Naturligtvis är ju ofta en drivkraft att ha strukturer där man försöker få beskattning i länder som har lägre skatt än andra länder, så visst finns det inslag av en skatteoptimering.

I dag är vår policy väldigt tydlig. Vi kräver av våra kunder att de fullgör skattskyldighet i de länder där de är skattesubjekt. Vi ställer också krav på att våra kunder är fullt öppna med information till oss om hur deras strukturer och förmögenheter ser ut. Och vi kräver av våra kunder att de också är transparanta mot myndigheter, säger Gent Jansson.